15.

 
 Miért éri meg áldozatot hozni ?! 

 

 

Sokszor le kell mondani a jóról , hogy elérd a célod . Valaki nehezen valaki könnyebben letud mondani az adott vágyairól . Gondolok itt most arra , hogy sokszor van olyan , hogy egy egész nyarat végig kell edzeni . Nagyon nehéz hallgatni és belegondolni mi mindent lehetne csinálni egy nyár alatt . Én személyem szerint úgy vagyok vele , hogy már megszoktam és nem bánom , hogy értelmesen töltöm a nyaram . Tudom azt is nagyon sok munka árán lehetek sikeres a sportágamba és ezeket az áldozatokat meg kell hozni érte . Sokan kiesnek ez miatt tehetséges birkózók akik nagy birkózók akarnak lenni de a tehetség nem minden . A tehetség egy égi adottság amivel úgy tudsz élni , hogy elvégzed mellé a megfelelő munkát . Sok olyan birkózót láttam már aki nagyon ügyes volt sőt volt olyan aki nagyon sok országos bajnokságot nyert és amikor eljött az idő , hogy lemondjon azokról a bizonyos ? jók? ? ról nem vállalta . Utána persze eltűnt a ? süllyesztőbe ? . Rossz hallani ezt a szót de ez a megfelelő az igazságra ami néha kemény és fájdalmas .  De a sok lemondás után olyan örömet fogsz kapni a sporttól amit csak te érzel és az soha nem fogja érezni aki nincs ott . Azok a pillanatokért bármit érdemes feladni . Sajnos én sem tudom konkrétan leírni , hogy mi ez az érzés . Egyszerre elfelejtesz mindent és fel sem tudod dolgozni azt , hogy legyőztél mindenkit , és ezek az örömök hajtják tovább a birkózót a csúcs felé . A csúcs én úgy gondolom minden birkózónak az , hogy Olimpiai bajnok akar lenni . Azt gondolom , hogy sokan azok akarnak lenni , de ezt a célt csak úgy lehet elérni , hogy úgy éljél hogy ne azt nézd neked mi a jó hanem a birkózásnak mik az elvárásai . Gondolok arra , hogy egy felkészülés alatt  nem mész szórakozni hanem azt az időt pihenéssel töltöd amikor már fájdalmas edzésen nem adod fel hanem tovább gyűröd magad . Szóval ezzel azt akarom mondani , hogy megéri lemondani ezekről a dolgokról és már fiatalon is leteszel valamit az asztalra és ez a dicsőség nem az , hogy fiatalon sokan az utcán tengődnek . Visszagondolva én nagyon örülök , hogy ezekre rájöttem és remélem nagyon sok kisseb birkózó próbál rólunk felnőttekről példát venni mert mi tényleg az mondhatjuk , hogy az életünk összefonódott a birkózással . A sportág iránti alázatod tesz győztessé !  

 

írta : Módos Péter 2009 . 03. 21 .

 


 

 

 

14.

 

 
Álom vagy Cél ?

 

 

Sokat gondolkoztam , hogy hogyan fogjam fel a versenyeimet netán úgy , hogy egy álom vagy úgy , hogy egy cél . Rájöttem célnak kell felfogni . Az álom egy távoli dolog és nem megfogható ábránd míg a cél elérhető bárki számára a megfelelő felkészüléssel . Tavaly nyárig az OLIMPIÁT álomnak fogtam fel , majd rájöttem , hogy lehet , hogy azért vonzottam magamhoz ezt a betegséget azért kaptam ezt a pofont a sorstól mert csak álmodoztam eddig róla . Volt egy álom 5 éves korom óta és ez az álom ma már cél ! A célig vannak állomások gondolok itt a világversenyekre . Teljesíteni kell az állomásokat , hogy elérjem a célom . Lehet , hogy most furcsán néztek rám , hogy hülyeségeket beszélek . Én nagyon átértékeltem a helyzetem nyár óta legyőztem egy nagy betegséget és két műtétet tudhatok a hátam mögött . Soha nem foglalkozott velem sportpszichológus mert nem kellet azt mondták olyan elhatározott vagyok és olyan pozitívan értékelem a dolgokat , hogy nincs rá szükségem . Sokan kérdezték , hogy most mi lesz abbahagyom ? Dehogyis hagyom abba én szeretem annyira ezt a sportot és kaptam tőle annyi örömet , hogy még ha akarnám sem bírnám abbahagyni . De nem is akarom mert vannak céljaim és én az edzésmunkától nem félek . Vannak hullám völgyek , de azokat át kell hidalni . Nem szabad megfutamodni és feladni mert aki ezt teszi az lelkileg gyenge ember és soha semmit nem fog tudni végig csinálni az életben . Amikor indult a sportiskola 2001 - ben nagyon sokan voltunk . Belőlem soha nem nézték ki , hogy valamikor is elérek valamit . Nagyon tudnak lelkileg doppingolni ezek , hogy én " azért is megmutatom , hogy képes vagyok elérni azt amit akarok ! " . . . A sok emberből nagyon kevés ember maradt a birkózó szőnyegen de aki megmaradt az nagyon sok birkózó cipőt és mezt szaggatott meg . . . És mindenki letett valamit az asztalra . Aki benne van a sportban az - az életben is megfogja állni a helyét , mert megtanít a fegyelemre arra , hogy profin megcsináljad a dolgod és mindig 100% - on teljesítsd a munkád vagy feladatod ami éppen rád van bízva . Sokszor mondták , hogy mennyire " hülye " vagyok , hogy ennyit edzek . De amikor ott álok a dobogón akkor irigykedve nézik és kérdezik , hogy csináltam . Mindenkinek megvan rá a lehetősége , hogy világversenyeket nyerjen de az magától senkinek nem fog az ölébe pottyanni . Soha nem foglalkoztam a negatív kritikával azzal kapcsolatban , hogy sokat edzek lehet , hogy azért kellett megműteni a térdem meg a vállam , de ha nem edzenék ennyit nem lennék az élmezőnyben és ez ezzel a sporttal jár itt nagyon sokat kell edzeni és ezt ma is így gondolom és így is fogom . Nekem ez a véleményem a sportban való célokról . Nem kötelező megfogadni a tanácsaimat elképzeléseimet de aki megfogadja az hihetetlenül megfog döbbeni azon miket fog elérni . Amitől nem törsz meg ... Az csak erősít !  

 

 

 

 

 

írta : Módos Péter 2009 . 03 . 15 .

 


 

 

13.

 

 

Ki az igazi Birkózó ?

 

 

 

Egy igazi birkózó egész életében tanul . Soha nem lehet megtanulni minden fogást hiszen az idő múlásával újabb és újabb fogás születnek meg . Próbálgatunk , hogy hogyan tudjuk megcsinálni a fogásokat és amelyik nekünk fekszik azt megpróbáljuk egyénre szabni . Olyan nincsen , hogy valaki megtanul egy fogást vagyis az alapfogást és azt versenyen is megcsinálja . Miért ? Ez egy egyéni sportág és a szőnyegen is neked kell kitalálni , hogy te neked hogy fekszik egy adott helyzet vagy netán milyen adottságaid vannak egy fogáshoz . Ha ezt a gondolatmenetet követni tudod vagyis ha fejleszteni tudod a fogásokat akkor már egy olyan úton haladsz ami lehetővé teszi neked azt , hogy jó birkózó legyél . Mi a kulcs a fogásoknál ? Nekem szerencsém volt mert viszonylag kiskoromban sok fogást balra csináltam talán azért is mert bal kezes vagyok . Azt próbálom elmondani néha nem elég az , hogy egy fogást egy oldalra csinálsz minkét oldalra tudni kell . Előfordulhat , hogy valakit kiismernek és egy döntőben nem tudja megcsinálni az akciót egy oldalra és a másik oldalra megtudnád csinálni vagy ha tudod meg is csinálod . Muszáj edzés után jobbra balra gyakorolni a fogásokat és hidd el versenyen majd tudsz fogásokat csinálni ne féljél elindítani   . Nem azt mondom , hogy világversenyen kell próbálgatni a fogások nem kisebb versenyeken merjél indítani és meglátod ha sikerül akkor a nagy versenyek is önbizalommal tele elfognak menni . Fáj néha ha fejre esik az ember nekem is sokszor törtek le fogaim mert fejre estem de ezeket mindenki átéli legalábbis aki komoly szintű birkózó akar lenni . Nem szabad soha sem megelégedni magaddal . Ha egy pillanatra megállsz az edzéssel azt már utána bepótolni nem tudod . Fontos az szerintem , hogy jó közösségben edz ? él legyenek barátaid akikkel megtudod osztani mint a magánéleted mint a birkózásban a sportban való problémákat illetve sikereket . Nem szégyen odamenni akárkihez oda menni edzés után , hogy segítsen mutassa meg , hogy ő hogy csinálja és akkor lehet , hogy össze bírsz rakni egy olyan fogást amivel legyőzheted a világot . Nekem olyan van ha meglátok egy birkózó szőnyeget vagy termet egyből azon kezdek el gondolkozni , hogy hogyan birkóznék rajta . Szóval azt próbálom mondani , hogy szeresd a birkózást szeretettel csináld ne legyen nyűg bemenni minden nap és edzeni élvezd ki a helyzeteket még ha nem sikerülnek is . Az igazi birkózó nem fél felvállalni a helyzetek  még akkor sem ha már nagyon nehéznek érzi !

 

 

írta : Módos Péter 2009 . 03. 08 .