8.

 

 Birkózás ahol nem fogják a kezed ! ! ! 

 

Nagyon sok birkózóval volt szerencsém megosztani véleményeimet és fordítva . Azért szép ez a sportág mert ezt a sportot magadra vagyis egyénre kell szabni . Mit értek ezen ? Van aki a fogyásban utolsó napokra hagyja a kilókat van akinek előbb el kell kezdeni van olyan aki úgy nyeri a versenyeket , hogy egy adott fogásnál belép a láb közé van aki kívülre lép . Kicsit zavaros de megpróbálom körülírni  , hogy hogyan is kell ezt a sportágat űzni . Ha megnézek egy világversenyt megfigyelek egy fogást pl. : vegyük a fordított emelést . A kiemelkedő birkózók mindegyik egyénre szabta szóval teljesen egyedien csinálják meg a fogásokat ahogy más senki . Sok jó birkózótól hallottam , hogy mondták ?Akkor lehetsz eredményes birkózó ha egyénileg űzöd ezt a sportot ? . Hegedüs Csaba elnökúr is fogalmazta ? Gondolkozó birkózókat kell kinevelni ! ? . Nem elég az , hogy edzel . Én este amikor lefekszem át szoktam gondolni , hogy mit rontottam el edzésen és , hogy azt hogyan tudom kijavítani . Sokat szoktam gondolkozni , hogy hogyan lehet egy adott szituációból jól kikeveredni . FONTOS , hogy fejbe is átgondoljuk a birkózást mert akkor reflexszerűen fog visszaköszönni a birkózó szőnyegen ! És ez sem úgy megy , hogy valaki átgondolja helyetted és elmondja mert az egyéni szócska megbújik a sportágunkban . Amikor felmész a szőnyegre akkor sem fogja senki sem a kezed . Pont ezért van , hogy a való életben is megálljuk a helyünket ! Persze vannak az alapfogások és azokat ha tökéletesen elsajátítod akkor kerülsz abba a pozícióba , hogy egyénre szabd az úgynevezett ? Kenyérkereső? fogásodat . Sokan esnek abba a hibába , hogy példaképként tekintett birkózójának a fogását akarja elsajátítani minden áron és nem megy neki akkor kell egy olyan fogást keresni ami az ő testi adottságainak megfelelő . Attól még ugyanúgy lehet példakép az adott személy mert aki itt eredményt elér az a lelkét szívét otthagyja a birkózó szőnyegen és megérdemli , hogy felnézzenek rá és tiszteljék . Ahogy említettem gondolkozni kell rajta , hogy hogyan is van hogy lenne jobb nekem és meglátod amikor áttudod gondolni teljesen rákoncentrálsz akkor reflexszerűen fog visszaköszönni a szőnyegen . Nem azt mondom , hogy órákat kell azon töprengeni görcsösen , hogy úr Isten ezt most nekem , hogy kell nem ezt nem így kell . Elég napi 10 perc szépen nyugodtan lefekszel és csukott szemmel mindent elfelejteni csak a birkózáson gondolkozni . Én is sok fogásra így éreztem rá , hogy kicsit gondolkoztam mert a birkózás olyan , hogy 100 ? ad másodpercek döntenek vagyis nagyon sok helyzetben az dönt , hogy te mennyire tudtad elsajátítani a fogást mert ha gondolkozol rajta akkor tényleg reflexszerűen a tested végre fogja hajtani a fogást . Ha gondolkozó birkózó vagy az egész világot képes vagy legyőzni és a nehéz pillanatokban a birkózás iránti alázatod fog átsegíteni !

 

 

 

 

 

írta : Módos Péter 2009 . 01 . 17 .

 


 

 

 

 7 .

 

 Küzdelem a Küzdősportban ! 

 

Mit is jelent ez a szó hogy ?Küzdelem ? !!! Az életben is sok dologgal meg kell küzdeni már gyerek korod óta küzdesz !! Csecsemő korodban is ! Mit értek ez alatt ? A kisbaba is azért sír mert éhes és ezzel küzd azért hogy enni kapjon , hogy életbe maradjon . A mi sportunkban is benne van az a szó , hogy küzdelem ez az egész sportunkat jellemzi  illetve felruházza . Küzdünk minden nap azzal hogy felkeljünk edzeni , hogy hozzuk a súlyunkat ,hogy felépüljünk a sérülésekből és folytathatnám a sort . Sokan azt hiszik hogy a Birkózók élete könnyű . Nem így van  nagyon nem , ennyi szenvedést , kínt  nem sok ember él  át . Például amikor még van 30 dkg ? m és még mozogni kell , hogy lemenjen de nagyon nehéz megizzadni és mozogni főleg ,  gondolom sok birkózónak ismerős ez a helyzet . Aki nem veszi komolyan , hogy az birkózás egy harc nem csak a szőnyegen az nem lehet sikeres . Hogyan tudtunk 19 olimpiai aranyérmet szerezni birkózásban úgy , hogy ilyen kis ország vagyunk ? Nem adtuk fel küzdöttünk érte , hogy ne vesszen el az ősi sportág  hazánkban !!! Csodálatos és megmagyarázhatatlan érzés birkózónak lenni . Feltudjuk venni verseny olyan országokkal ahol több millió birkózó van. Gondolok itt Oroszországra . A mi vérünkbe benne van a birkózás ami úgy fogalmazódik meg bennünk , hogy küzdelem mindenáron . Hogy miért áldozzuk rá az életünket ? Aki szereti a birkózást könnyen megválaszolja ? ? Annak ellenére hogy nagyon sok szenvedéssel jár azt az érzést , hogy lebírok győzni egy olyan országból való versenyzőt ahol több millió versenyző közül ő a legjobb és utána igazi magyarnak érezhetem magam mert nekem szól a magyar himnusz ez egyszerűen körülírhatatlan érzés ! ? Sokan lemorzsolódnak a birkózó szőnyegről miért maradnak meg mégis emberek ? Mindenkiben benne van a küzdeni vágy csak valaki a felszínre tudja hozni és a legnehezebb pillanatokban is tud erőt meríteni abból , hogy mennyi mindent túlélt az akarata miatt és megtudta csinálni mindig . Azt hiszem így lehet túlélni azokat a nehéz pillanatokat amikor egy normál ember azt mondja lehetetlen . Az igazi Birkózó nem ismeri ezt a szót meg sem fordulhat a fejében mert akkor már a küzdeni tudása , vágya csökken . Ha megtanulsz küzdeni saját magaddal akkor olyan érzéseket kapsz a birkózástól , hogy rájössz arra hogy lehetetlen nem létezik csak egy szó van  "KÜZDELEM" ! 

 

írta : Módos Péter 2009. 01. 10.

 


 

6.

 Hogy lehetsz sikeres ?! Rajtad múlik !!! 


 

Miként kezdjem el a 2009 es évet ! Nagy sebbel a szívembe amit sajnos soha nem birom elfelejteni de elfojtani igen , vagyis megpróbálom a dühöm az akaratom a Birkózásba fojtani . Nagyon sokat bírtam gondolkodni most sajnos de rájöttem hogy nem hiába éltem túl ezt fertőzéses betegséget hiszen egy napon múlt az életem !!!! Gondolkoztam ,  hogy ezt is azért adta nekem a sors mert még nem most kell teljesítenem hanem 2012 ? ben . Esküszöm ezekről így hogy mit éreztem akkor nem meséltem el még senkinek de most megpróbálom leírni . Most is összeszorul a torkom mikor ezeket a sorokat írom . Sokszor megkérdezték mit éreztem , hát megpróbáltam  pár szóval elintézni ! De nagyon sokszor feljön bennem ez az egész dolog . Bosszút éreztem  !!!!! ????? Ezek olyan dolgok hogy elmagyarázhatatlan mint amikor elvesztesz egy nagyon hozzád közel tartózó személyt ! Valami olyasmi érzés hogy mindig emlékezel rá ! Én  megfogadtam 5 éves koromban hogy Olimpiai bajnok akarok lenni és ez ma sincs másképp . Én nem birok veszíteni de szerintem aki nagy élsportoló az nem tud veszíteni . A vereséget én úgy fogom fel , hogy tanulni kell a hibákból de abba nem törődök bele ha vesztek . A betegséget is úgy fogtam fel meg a lelki bajaimat bevallom sokat sírtam is , mert nagyon nagy munkám van benne  . Nagyon sokszor edzettem úgy hogy folyton az Olimpia járt az eszembe és ez így is fog menni tovább . Tudom mi a célom !!! Én tényleg a birkózó szőnyeg mellett nőttem fel és tudom , hogy bennem olyan erős szeretett van a birkózás iránt , hogy eltudom érni a céljaimat . Sokszor mondják , hogy csinálom hogy nyerek mi a titka ?!!! Egyszerű nagyon nagy áldozat amit sokan nem vállalnak , hogy nincsen nyaruk , hogy nincs rendes magánéletük . Nehéz dolog ez de én nem bántam meg semmit . Ha újra élném a gyerekorom és beszélhetnék önmagammal azt hiszem azt mondanám neki , hogy még többet kell edzeni !!!! Ez nagyon fanatikusan hangzik de ezért tudom elérni a céljaim mert fejbe annyira ott tudok lenni így jöttem helyre a betegségemből is ! Ezeket gondoltam át sokan mondták sport pszichológusra lesz szükségem én tudtam , hogy nem fog kelleni . Beszéltem én sok emberrel és sokan mondták elképesztő hogyan tudok ilyen fanatikus lenni . Köszönöm , hogy megáldott ezzel az élet mert ez egy olyan fantasztikus dolog , hogy nagyon sok ember nem tud magával mit kezdeni pedig ez mindenkiben megvan ! Miért nem használják ?! Mert ez egy olyan dolog , hogy rossz az eleje vagyis ezt is edzeni kell pont úgy mint a testet . Azt értem ez alatt , hogy a fejedet is edzeni kell . Rossz felkelni reggelente  edzeni ?! Igen rossz és ?!!! Mennyi rossz dolog van az életbe !!! Kapok érte dicséretet ha ott vagyok vagy többet edzek ?! Nem és ?! Igazából saját magamnak csinálom a birkózó szőnyegen sem fogják a kezemet ott is magad vagy !! Tanuljátok meg lemondás (még ha nem is esik jól ) kitartás sok edzés !!!! Mottómmal zárnám : ? A munka a siker a kudarc akkor is ez cél van birkózás mindenáron ! ?  

 

Írta : Módos Péter 2009. 01. 03.

 


 

 

  5.

  Sok áldozat !!!!! 

 

A mi sportágunk nagyon sok lemondással jár ! De ezt már akik benne vannak azok tudják . Kérdés megéri ? Meg . Mert az ? az  érzés egyik embernek sem adatik meg , hogy a dobogó legfelső fokán állva neked szól a magyar himnusz . Hogy milyen érzés ? Körülírhatatlan  !!!! Egyszerre mindent elfelejt az ember hogy mennyit dolgozott arra a pár percre elfelejted és ez az érzés doppingol minket abba hogy tovább csináljuk . Nincsen nyarunk se téli szünetünk de viszont igaz barátaink vannak és egy remek közösségben dolgozhatunk . Aki ebben a sportban megállja a helyét az a való életben is elfog érni bármit amit akar , mert a sok szenvedés és a sok lemondás megtanít minket arra , hogy munka árán bármilyen áron is elérjük a célunkat  !!! Én már úgy érzem , hogy birkózás nélkül nincs élet és ha ez az érzés megfogalmazódik bennetek akkor lesztek igazi birkózók , mert amit a sportba beteszel annyit is veszel ki . Mit is akarok ezzel mondani ? Talán csak annyit hogy amennyi munkát végzel olyan helyezésed lesz a birkózásban ! Sokan sokféleképpen látják a birkózást . Van aki csak a sok munkát látja van aki az eredményekben fürödve veszik el  és tűnik el a birkózó szőnyegről  . Egyet megtanultam büszkének kell lenni az eredményre de nem szabad ? Elszállni magadtól ? . Miért is ? Mert itt van a következő év nagyon gyorsan és egy új EB vagy VB és arra ugyanúgy kell készülni mint arra amelyiket megnyerted . Úgy gondolom akkor lehet megelégedve magától egy sportolónak ha megnyeri az Olimpiát de az igazi sportemberek akkor sem elégednek meg még nagyobb sikereket akarnak elérni úgy hogy közben szerénységükkel kitűnnek ! A birkózást ahogy szereted úgy szeret téged ezt sok jó birkózótól hallottam és én is megfogadtam . Lemondtam sok mindenről de nem bántam meg semmit . Hogy mit csinálnék ha visszamehetnék a gyerekoromba ? Azt hiszem még többet edzenék !!!! Ha ti is úgy áltok a birkózáshoz hogy belefonódott az életetekbe akkor biztos vagyok benne hogy nagyon sikeresek lesztek mint a sportban mint az életben !!!!!!!

 

 

írta : Módos Péter 2008 12. 28